Przeskocz do treści

Konkurs Kuchnie Świata

W konkursie Kuchnie Świata zorganizowanym przez Fundację Edu-Care oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku wzięło udział 10 dwuosobowych zespół ze szkół gimnazjalnych i podstawowych z naszego regionu. Każdy zespół przygotowywał potrawy z innego kraju: Bułgarii, Chin, Czech, Francji, Maroko, Meksyku, Polski, Turcji, Wielkiej Brytani, Włoch.

Ocenie podlegał nie tylko smak przygotowanych przez uczniów potrwa ale również sposób ich podania i dekoracji oraz umiejętność pracy zespołowej.

W drugiej edycji konkursu zwyciężyła reprezentacja z gimnazjum w Dębnicy Kaszubskiej - Zuzanna Karpie i Julia Paluszek-Pek, które przygotowały czeskie knedliki. Ponadto wyróżniono: Natalię Patejuk i Alicje Reichert ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Słupsku za francuską tartę szpinakową, Sandrę Kwapińską i Martę Ruszkiewicz z SP nr 6 w Słupsku za marokański tadżin z kurczaka z soczewicą oraz Dominikę Witkowską i Julie Miłaszewską z Gimnazjum nr 2 w Słupsku za wieprzowinę po chińsku z ananasem

Nagrody w konkursie ufundowane zostały przez Fundacje Edu-Care.

zobacz relacja z konkursu na portalu www.gp24.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *