W połowie września młodzież z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Słupsku, z którym Fundacja współpracuje w zakresie krzewienia tradycji kaszubskiej wzięła udział w kaszubskich warsztatach kulinarnych, które są elementem projektu Jeséń w kaszëbsczé kùchni dofinansowanego w ramach Funduszu Nowy AKUMULATOR SPOŁECZNY, ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO” oraz Miasta Słupsk.
Jeséń w kaszëbsczé kùchni to projekt o charakterze edukacyjno-integracyjnym mający na celu upowszechnianie, propagowanie i promowanie kultury i kuchni kaszubskiej, oraz ukazanie miejsca i znaczenia kuchni kaszubskiej na gastronomicznej mapie Słupska i Pomorza.
Wspólna degustacja przygotowanych potraw została wzbogacona o omówienie tradycji ich przygotowania, historię receptur i ich ewolucji w wyniku współczesnych trendów kulinarnych.
Przed nami dwa kolejne spotkania w klimacie jesiennego kaszubskiego gotowania z których relacje przedstawimy w kolejnych miesiącach.