Przeskocz do treści

Listopad był trzecim i ostatnim miesiącem realizacji projektu Jesen w kaszebsci kuchni. W listopadzie kontynuowaliśmy warsztaty kulinarne oparte na kaszubskiej tradycji. Łącznie we wszystkich warsztatach kulinarnych wzięło udział ponad 70 osób uczestników, a w całokształt działań większa część społeczności szkolnej Zespołu Szkól Ponadpodstawowych w Słupsku. Uczestnicy pracowali pod okiem czterech nauczycieli wolontariuszy. Łącznie w trakcie projektu odbyły się trzy warsztaty kulinarne w tym jeden plenerowy. Uczestnicy przygotowali kilkadziesiąt dań według kaszubskich receptur. Omawiano aktualne trendy w zdrowym odżywianiu oraz współczesne wpływy i modyfikacje tradycyjnych receptur kaszubskich. Wszystkich zainteresowanych gotowaniem, zdrowym odżywianiem oraz kuchnia kaszubską odsyłamy do opracowanego w trakcie projektu Przepiśnika z przepisami który dostępny jest online: 

Jesteśmy zadowoleni z przebiegu warsztatów. W trakcie realizacji projektu osiągnęliśmy założone rezultaty. Projekt był kontynuacją działań z poprzednich lat o podobnym charakterze, które zamierzamy kontynuować w następnych latach.

Październik był kolejnym miesiącem w którym Fundacja wraz z Zespołem Szkół Ponadpodstawowych w Słupsku realizowała działania w ramach projektu Jeséń w kaszëbsczé kùchni.

W tym miesiącu w ramach działań upowszechniających kulturę i kuchnię kaszubską odbył się konkurs wiedzy o ziemniaku oraz kolejne warsztaty kulinarne których motywem przewodnim były płody ziemi kaszubskiej. W trakcie warsztatów przygotowano szereg potraw według kaszubskich tradycyjnych receptur. Młodzież jak i opiekunowie świetnie się bawili zgłębiając tajniki kaszubskiej tradycji. Poniżej przedstawiamy relację fotograficzną.

W połowie września młodzież z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Słupsku, z którym Fundacja współpracuje w zakresie krzewienia tradycji kaszubskiej wzięła udział w kaszubskich warsztatach kulinarnych, które są elementem projektu Jeséń w kaszëbsczé kùchni dofinansowanego w ramach Funduszu Nowy AKUMULATOR SPOŁECZNY, ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO” oraz Miasta Słupsk.

Jeséń w kaszëbsczé kùchni to projekt o charakterze edukacyjno-integracyjnym mający na celu upowszechnianie, propagowanie i promowanie kultury i kuchni kaszubskiej, oraz ukazanie miejsca i znaczenia kuchni kaszubskiej na gastronomicznej mapie Słupska i Pomorza.

Wspólna degustacja przygotowanych potraw została wzbogacona o omówienie tradycji ich przygotowania, historię receptur i ich ewolucji w wyniku współczesnych trendów kulinarnych.

Przed nami dwa kolejne spotkania w klimacie jesiennego kaszubskiego gotowania z których relacje przedstawimy w kolejnych miesiącach.

W dniu 13.06.2023 Fundacja podpisała umowę o dofinansowanie z Centrum Inicjatyw Obywatelskich w Słupsku na dofinansowanie projektu Jeséń w kaszëbsczé kùchni, który realizowany będzie w okresie 1.06.2023 do 30.11.2023. Projekt dofinansowany w ramach Funduszu Nowy AKUMULATOR SPOŁECZNY, ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO” oraz Miasta Słupsk.

Listopad był ostatnim miesiącem realizacji zadań w ramach projektu Tacy sami bliżej siebie. Kilka ostatnich tygodni upłynęło nam na przygotowaniach do ostatniego warsztatu kulinarnego oraz zabaw andrzejkowych. Ponadto jesteśmy w trakcie przygotowań Przepiśnika czyli zbioru przepisów jakie zrealizowaliśmy w trakcie projektu. Na ukończeniu jest również edycja krótkich relacji filmowych które zaprezentujemy za kilka dni.

Październik upłynął w Fundacji pod znakiem realizacji kolejnych działań w ramach projektu Tacy Sami bliżej siebie integrujących młodzież z Polski i Ukrainy. Zrealizowaliśmy kolejny warsztat kulinarny oraz grę miejską wraz z młodzieżą Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Słupsku. Wspólne gotowanie upłynęło  nam w przyjemnej atmosferze zakończonej wspólną degustacją ugotowanych potraw. Wszystko pod okiem prawdziwego szefa kuchni pana Piotra.

Gra miejska jaką wymyśliliśmy miała na celu zapoznanie naszych ukraińskich przyjaciół z topografią Słupska oraz z instytucjami jakie się tutaj znajdują. Poniżej prezentujemy relację fotograficzną.

W dniu 19 września w ramach projektu Tacy sami bliżej siebie Fundacja zrealizowała warsztaty koszulkowe dla uczniów Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Słupsku. W ramach wspólnych działań integracyjnych młodzież z Polski i Ukrainy wykonała koszulki. Warsztaty koszulkowe to doskonały sposób na przełamanie barier we współpracy szczególnie na początku roku szkolnego. Warsztaty były pierwszym z szeregu działań w ramach projektu. Relacje z kolejnych niedługo. Poniżej przedstawiamy krótką relację fotograficzną.

1.08.2022r Fundacja rozpoczęła realizację projektu Tacy sami bliżej siebie. Obecnie dopinamy terminy, omawiamy koncepcje, umawiamy ludzi, projektujemy wszystko co będzie nam niezbędne, wymyślamy to o czym nie pomyśleliśmy wcześniej, puszczamy wodze fantazji, pracujemy ciężko, aby zmieścić się w zaplanowanym budżecie. Rezultatami naszej pracy podzielimy się już we wrześniu.

W dniu 25 maja 2022r Fundacja podpisała umowę o dofinansowanie projektu pn.: Tacy sami bliżej siebie, który realizowany będzie w okresie od1.08.2022 do 30.11.2022 wraz z Zespołem Szkół Ponadpodstawowych w Słupsku.